Breed Sociaal Emotioneel Onderzoek

Wanneer er onzekerheid ontstaat over de ontwikkeling van een kind, kan een uitgebreid diagnostisch onderzoek nuttig zijn. Een breed onderzoek geeft informatie over de intelligentie, sociaal-emotionele ontwikkeling, persoonlijkheid en de omgeving van het kind. In samenspraak met ouders/verzorgers en school wordt een onderzoek op maat gemaakt om de antwoorden te vinden op de met elkaar opgestelde vragen. Tijdens het onderzoek wordt gebruikgemaakt van o.a. een ontwikkelingsanamnese, observaties, vragenlijsten en/of testinstrumenten. Aan het einde van de onderzoeksperiode wordt een verslag gemaakt met een bijpassend handelingsadvies dat is afgestemd op de situatie van het kind. Een breed onderzoek geeft inzicht en helpt om de onderwijsbehoeften van het kind nauwkeurig in kaart te brengen.

Wanneer doe je een breed observatieonderzoek?

De redenen om een breed onderzoek uit te voeren zijn divers. Een breed onderzoek kan mogelijk worden ingezet wanneer een kind op school en/of thuis gedragsproblemen vertoont, het kind last heeft van concentratieproblemen of bij sociale/emotionele problemen. Gaat het kind met tegenzin naar school? Verandert zijn of haar gedrag zodra het weer naar school gaat? Misschien is het kind snel boos of geïrriteerd, of vertoont het kind gedragsproblemen op school en/of thuis. Heeft de leerkracht weleens gesproken over een wisselende taak-werkhouding? Laat het kind op school bepaalde gedragsproblemen zien? Zijn er op school vragen over de mate van aandacht en concentratie? Wordt er getwijfeld aan het zelfvertrouwen van het kind? Allemaal vragen om in het belang van het kind om een duidelijk antwoord op te krijgen.

Deze onderzoeken richten zich op het begrijpen van de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind, evenals het identificeren van eventuele problemen in deze domeinen. Dit type onderzoek is essentieel voor het geven van gerichte adviezen aan scholen over hoe zij het kind het beste kunnen ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling.

Kosten

Een breed sociaal emotioneel onderzoek bestaat uit verschillende instrumenten. De inzet wordt bepaald op basis van de hulpvraag en de kosten variëren dus per leerling. Gemiddeld liggen de totale kosten rond de 1000 euro.

Neem contact op voor meer informatie

Neem contact op

Voor meer informatie, een aanmelding of intakegesprek kunt u telefonisch of per mail contact opnemen met THUIS.